BRAXATORIUM PARCENSIS
Brouwerij

​Door de eeuwen heen was de Abdij van Park gekend voor zijn innovatie. In de nieuwe abdijbrouwerij is dat niet anders. Bij de productie van de bieren wordt gebruik gemaakt van moderne innovatieve technologie met respect voor de basis van het middeleeuwse brouwen. Kortom, het brouwproces van weleer in installaties van vandaag. Wat vooral belangrijk is, is de tijd die genomen wordt om de Braxatorium Parcensis-bieren te brouwen. Traag is goed. Dit in tegenstelling met tal van grotere brouwerijen waar de nadruk wordt gelegd op snelheid en productiviteit. Hieronder vind je een overzicht van de gebruikte technieken in de abdijbrouwerij. Ze zijn allemaal van Belgische makelij.​

Directe stoomInjectie

In de maischketel wordt het gemalen graan gemengd met water en verwarmd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van directe stoominjectie. Het voordeel is dat er geen warmte verloren gaat. Het hele brouwsel is ook overal even warm. Een bijkomend voordeel is dat met dit systeem flink wat water wordt bespaard omdat er ook geen aanbakefffect is op de bodem van de tank en de wanden van de tank hierdoor properder blijven. De stoom wordt opgewekt via een elektrische stoomgenerator, die wordt aangedreven door 100% groene stroom. Er is met andere woorden geen CO2-uitstoot. Het stoominjectiesysteem werd gebouwd door het Belgische bedrijf Meura.

Meura-filter 2001

Dit is het pronkstuk van de brouwerij. Dankzij deze filter kan gewerkt worden met verschillende graansoorten. Het rendement ligt zeer hoog. Tot de laatste druppel van het brouwsel toe wordt gebruikt. De verliezen zijn minimaal.

Excentrisch bodemroerwerk

De maischketel is uitgerust met een excentrisch roerwerk, dat op de bodem van de tank gemonteerd werd. Het roerwerk voorkomt dat er een grote draaikolk ontstaat. De ingrediënten worden bijgevolg beter gemengd en er wordt niet teveel lucht in het brouwsel gebracht.

Kookketel

De ketel is uitgerust met een externe koker. Hierdoor kan er gewerkt worden met verschillende brouwvolumes. Het opwarmen gebeurt met stoom onder lage druk om de verdamping beter te kunnen regelen. Aangezien het wort niet oververhit geraakt, verkleurt het ook niet. Tenslotte bezorgen wij ons brouwsel geen ‘warmtestress’. Het gevolg is dat de eiwitten die belangrijk zijn voor de schuimvorming, niet aangetast worden.

Whirlpool en kookketel gecombineerd

Tijdens het koken vormt er zich een troebele materie die uit het wort moet worden gehaald. Aan de onderkant van de ketel wordt het wort uitgepompt en langs de zijkant opnieuw in de ketel geïnjecteerd. Daardoor ontstaat een kolk die ervoor zorgt dat het troebele gedeelte naar de bodem zinkt en het wort bovenaan klaar wordt.

The making of ‘Braxatorium Parcensis Brouwerij’