Nieuwsbrief 07/2020

Beste fans,

 

We hopen dat het goed gaat met jullie en we doen ons best om deze toch bizarre periode zo aangenaam mogelijk te maken met o.a. de lancering van nieuwe biertjes. Libertus 5 is inmiddels geboren en de die hard fans die het al hebben geproefd zijn in de wolken!

 

Het is een nieuwe bierstijl, een Hazy Heverlee Pale Ale. Zeg maar een Hazy IPA of een HHPA. Hazy betekent wazig /vaag /troebel en normaal doet een brouwer er alles aan om troebelheid, dat afkomstig is van eiwitten, te voorkomen vanaf stap 1 in het brouwproces. Wij hebben er voor gekozen deze wazigheid in ons beer te behouden, gedragen door eiwitten afkomstig van tarwe en haver die samen met de mout worden gemend. Alles is BIO natuurlijk. 

 

De Tarwe is een oude tarwesoort van Boer TOM van de Boerencompagnie met als naam “Vannes”, naar de naam van een dorp in Bretagne waar het zijn oorsprong kent. Deze tarwe heeft heel goed gewerkt. Dat zie je in de schuimkraag en de zeer dense kleur. Ook in de middeleeuwen zullen veel kleine brouwerijen met tarwe hebben gewerkt, dat zeer goed beschikbaar was in de 10den schuren zoals ook op de Abdij Van Park er een was. (10% van de oogst ging naar de vergoeding voor de opslag)

 

Na het koken en afkoelen van de wort gaan we dan gisten met een pale ale gist, typisch een Engelse gist waar ook vele Belgische brouwers al hebben mee geproduceerd. De gist is vrij “stoffig” en bezinkt zeer slecht wat alweer een voordeel was om het “Hazy” karakter te versterken.

 

In de koeling voorzien we dan de fameuze ”DRY Hopping”. Verse hop wordt toegevoegd wanneer het bier eigenlijk zo goed als klaar is. Hier komen dan vooral de zeer aromatische hoppen kijken. Deze techniek komt van de Engelse Brouwers die wanneer ze vaten bier exporteerden naar India een extra dosis hop toevoegde aan de houten vaten wanneer het bier klaar was. Het hoge lupuline gehalte uit de hop was immers een natuurlijk bewaar middel. Dit samen met een iets hoger alcohol percentage was de beste techniek om het bier langer te bewaren, en dus drinkbaar te houden tot het in India aankwam. De IPA was geboren. 

Wij gaan de Libertus 5 niet exporteren naar India en willen dus een Heverlee Pale Ale maken die aardig gelukt is.

 

Qua smaak zijn we zeer tevreden, maar op vlak van kosten scheuren we onze broek. 

Waarom?  Wel, door 3 soorten hop toe te voegen aan een zeer troebel bier is er haast geen bezinking mogelijk in de tank. Vandaar dat we 50% van ons bier verloren zijn en dat we dus maar 3500 flessen hebben kunnen vullen. We werken aan oplossingen om dit in de toekomst te voorkomen. Het komt de smaak zeker ten goede en dat gaan jullie echt wel merken. De hop zelf is ook ontzettend duur. We gebruikten Amarillo, Mosaic en Calypso Hop en komen ’slechts’ aan 20IBU, dus vooral aroma, geen bittere smaak. Het bier is echt mijn persoonlijke favoriet ondertussen!

 

De densiteit van Libertus 5 zit op 16,5°Plato waardoor we net iets meer alcohol kregen (7,5%), netjes tussen Libertus 1 en 2 in. 

Gaan we dit nog maken ? Zeer zeker wel ! Aan jullie om aan te geven wanneer we dit opnieuw op de brouwplanning moeten zetten…

Ondertussen hebben we ook vorige week Libertus 2 en Quirinus 1 terug gebrouwen en die zijn deze week aan hun lagering begonnen op 1°C. Nieuwe voorraad dus beschikbaar vanaf 2e helft van augustus. 

 

Er zijn ook nog steeds growlers van 1 liter verkrijgbaar van de meeste biersoorten en we werken verder aan manieren om terug bezoeken en events te organiseren, al blijft dit in deze tijden niet altijd even evident. Van zodra we hierover meer nieuws hebben verneemt u het ook zeker via onze gekende kanalen.

Ons abdijbrouwerijbier Libertus 2 kan je nu ook degusteren in café de Fiere Margriet op het Margarethaplein 11 te Leuven. 

 

Van 1 tot 15 augustus zal onze webshop even in “vakantiemodus” zijn.

Je zal nog wel bier kunnen bestellen en één maal per week zullen de bestellingen klaar gezet worden voor afhaling in de brasserie De Abdijmolen. Je krijgt een bevestigingsmailtje vanaf wanneer je kan afhalen. Leveringen aan huis -gratis binnen een straal van 25 km rond de abdij vanaf 50€- en tegen vergoeding naar andere locaties in België zullen tijdens deze periode NIET kunnen doorgaan maar worden wel hervat na 15/8. Voor vragen kan je ons steeds contacteren door een mailtje te sturen naar info@brouwerijbra-pa.be.

 

We wensen jullie mooie zomerdagen, waar dan ook… hou het veilig en gezond en geniet van een lekker biertje van onze abdijbrouwerij! Schol! Ne Quid Nimis!

Dankjewel voor de steun! Blijf ons volgen via de sociale media op Instagram & Facebook en via onze Website www.braxatoriumparcensis.be.

 

Het Bra-Pa Team