Nieuwsbrief 07/2020

Hier is wat positief nieuws van de Abdijbrouwerij voor jullie om naar uit te kijken in deze toch barre tijden.
Libertus 1 “Anniversary edition” is nu klaar en weldra ter beschikking. Dit is Libertus 1 van 2019 met de nieuwe ingrediënten van 2020. Nog beter, subtieler in smaak en erg gebalanceerd ook. Frisse toets van hop, niet zoet maar toch enorm volmondig. 6,5% ABV en daarmee een goede starter voor een gezellige thuisavond!
Wij hebben enorm veel complimenten gekregen van niet bierdrinkers op Libertus 1. Het bier is dus heel toegankelijk en ons enige echte “unisex” bier.
Libertus 6 is ook gebrouwen en al in lagering. Dit is ons eerste donker bier, eveneens hergist op fles. We mikken op 8,5%ABV en hiermee is het toch een stevig biertje voor de koude wintermaanden. Met koffie en caramel mout geven we de typisch donkere kleur. We gebruiken Engelse Hop Kent en een Ale gist waardoor het bier echt zeer uniek is. Een bruin tripel bier, hergist op fles. Beschikbaar eind november.
Na het succes van onze laag alcohol Tripel Quirinus 1, gaan we voor Quirinus 2. Een innovatie op alle gebied. Het is een groenbier geworden gebrouwen door groenmout. Wat is nu groenmout? Door de gerst te bevochtigen en wat te verwarmen start het kiemproces. Dit zou ook in de natuur gebeuren bij het zaaien van gerst op een vochtige vruchtbare akker. Uiteindelijk wordt de korrel een plant, dus groen. Alle brouwers ter wereld werken met gedroogde mout. Deze is na het kiemen “ge-eest” waardoor het kiemen door hoge temperatuur is gestopt. Vandaar komt trouwens de uitdrukking “in de kiem gesmoord”.  Hierdoor kan de mout worden bewaard en vervoerd naar de brouwerij. Wij hebben nu Quirinus 2 gebrouwen met kiemende gerst, dus met een levende plant. Meer BIO kan het niet meer worden denk ik.  Al de rest is analoog aan een normaal brouwproces. Het resultaat? Een zeer fris, maar volmondig biertje. Met een unieke smaak met een olijfgroene kleur dat zeer doordrinkbaar is. Laag in alcohol maar wel ook hergist op fles. Dit bier is een wereldprimeur! 4% ABV. Ook verkrijgbaar vanaf eind november!
Last but not least doet de Libertus Oak het ook zeer goed. De rijping is op eiken vaten van Jamaicaanse RUM en Amerikaanse Whisky (Jim Beam). Momenteel zitten we 6 weken ver en zijn we halfweg om tegen kerst te kunnen genieten van onze fantastische Oak Age Selection Limited Edition series. Een cadeautje voor onder de Kerstboom.
Hou het veilig, geniet en drink met mate(n).
Joris & het Bra-Pa Team