Nieuwsbrief 12/2022

Abdijbrouwerij Braxatorium Parcensis

Beste fans,

 

Graag willen we jullie op de hoogte brengen van ons nieuws in de Abdijbrouwerij van de Abdij van Park in Heverlee. Het was en blijft een uitdagend jaar, maar door de vele trouwe fans van onze bieren (waarvoor dank!) houden we de vaart erin. Wie had gedacht, 5 jaar geleden toen we moesten beslissen welke energiebron we gingen gebruiken voor het brouwen en dus voor elektriciteit kozen vanuit hernieuwbare bronnen (zon en wind), dat net dit vandaag een enorm voordeel zou zijn. De gasprijzen zijn x10, de elektriciteitsprijs x3. Door ons verantwoord watergebruik en onze innovaties die rechtstreeks in het proces ingrijpen, zoals de rechtstreekse stoominjectie van onze Mash ketel, produceren we met de laagst mogelijke ecologische voet afdruk. Alle aandacht ging naar het verder afbouwen van ons water verbruik en dat is ons aardig gelukt. Daar zijn we best fier op.

De evenementen (Erfgoeddag, 11juli viering, Openmonumentendag, Kerst in de Abdij) zijn en blijven een echte trekpleister in de Abdij, maar ook onze brouwerijbezoeken blijven groeien. Iedereen die de brouwerij bezoekt en aansluitend een bierdegustatie reserveert kan genieten van een ontvangst in de gerestaureerde historische kelder en belevingsruimte en is met verstomming geslagen van dit adembenemende kader waarin onze lekkere biertjes kunnen gedegusteerd worden. Vaste openingsuren hebben we (nog) niet,
Maar op afspraak kunnen we wel groepen ontvangen van 8 tot 16 personen. Verschillende gidsen zijn inmiddels helemaal volleerd in de geheimen van Braxatorium Parcensis en kunnen een fantastisch boeiend verhaal brengen. Maar geen events of ontvangsten zonder bier. Werk aan de winkel dus in de brouwerij…

In de zomer hebben we een “Saison” biertje gebrouwen, typisch om het einde van de oogst te vieren midden augustus. Gefermenteerd op hoge gistingstemperaturen met een Engelse ALE gist. Dit biertje kon gedegusteerd worden vanuit de tank op de open monumentendag in september. Dit was alweer een groot succes. De tank was leeg.

Ondertussen hebben we deze Libertus 7 (Saison) afgevuld en op fles laten hergisten. Resultaat is een lekker doordrinkbaar bier, volledig uitgegist en dus zeer vlot doordrinkbaar. We hebben gekozen voor Slovaakse HOP wat meteen zorgt voor een bittere toets, dus bier voor echte bierliefhebbers.

Verder zijn we blijven innoveren. Naast ons groenmout bier dat we inmiddels terug hebben gebrouwen en waar we uitkomen op 3,2%ABV. 100% Puur Groen mout bier! Hergist op fles en dus een tripel. Boordevol smaak maar toch niet boordevol alcohol. Ideale dorstlesser, of wanneer je even niet in de mood bent om (veel) alcohol te drinken. We noemen hem QUIRINUS 3 omdat het alcoholgehalte weer wat lager is en de smaak weer wat anders met het gebruik van Citra en Hallertau Cascade hop voor deze versie.

 

De echte innovatie voor ons was onze eerste MALT INFUSED bier, Libertus 8. Hier hebben we in samenwerking met BELGOMALT de mout eerst laten weken in een bad water waarin ook kaneel en gember was geweekt. De gerst heeft dus al van bij de geboorte een heel speciale stap ondergaan en werd dus INFUSED met deze kruiden. Nadien werd er mout van gemaakt door het te laten kiemen en eesten. Dit was de basis van Libertus 8. Voeg hier nog Saaz en Magnum hop aan toe samen met wat gedroogde appelsien schillen en de smaakbom is “mindblowing”. Nooit eerder zulk een complexe smaak, doch rond, evenwichtig en speciaal geproefd. Zeker na de hergisting is dit een topper. Hij werd heel recent afgevuld en gaat 8% ABV hebben, hoe kan het ook anders voor Libertus 8.

Ondertussen zijn we ook in onze kleine tank Libertus 8 aan het hergisten in de brouwerij waardoor we die kunnen aanbieden op de Kerstmarkt van 18 December in de Tiendenschuur van de Abdij van 13 tot 18h. Mis dit niet, een wereld primeur !!! Samen met al de partners van de Abdij kan u komen genieten van deze zeer artisanale kerstmarkt in een bijzonder kader. Boordevol lokale en unieke produkten!

Ook voor volgend jaar blijven we innoveren. Er is nog werk aan de winkel voor we rond zijn met onze ideeënbus. Er blijven nog heel veel bierstijlen over waarmee we iets willen doen. Inmiddels staat wel de teller op 9 Libertus bieren, 3 Quirinus bieren, een KNAL bier een een Josquin Deprez bier voor Alamire Foundation. Dit bovenop de 2 Growler Oak aged bieren in Jamaicaanse Rum vaten en Amerikaanse Bourbon Jim Beam vaten. Een totaal dus van 16 bieren op 3 jaar tijd, dus dat zijn er meer dan 5 nieuwe per jaar! We doen dus onze “LIMITED EDITION” & “SMALL BATCH” brouwerijconcept alle eer aan.

Zoek je nog een ideaal geschenkpakket voor de eindejaarsfeesten? Kijk eens op onze webshop. In onze combiclips of geschenkverpakkingen kan je nog enkele “uitverkochte” bieren terugvinden. De bieren vandaag in stock zijn Libertus 2, Libertus 6, Libertus 7, Libertus 900 en Growler OAK AGED bieren van 1L. De bieren in aantocht de volgende weken zijn Libertus 8 en Quirinus 3. Deze zullen in januari klaar zijn voor verkoop en levering.

Laat ons toe iedereen nog een fantastisch jaareinde toe te wensen en een spetterend, maar vooral gezond 2023!

Op uw gezondheid,

Het Braxatorium Parcensis Team